Megrendelés
Érdeklődés

HUNGAROPOOL KFT | 2030 ÉRD, BALATONI ÚT 81/A. | Tel.: +36 20 232 5355, +36 20 232 5400 | BOSS@HUNGAROPOOL.HU

Slide thumbnail

Medenceválasztás

Napjaink feszített tempójában nagyon fontos az idő- és költséghatékony rekreáció. Az általunk telepített műanyag (polipropilén, PP) medencék egyszeri beruházással rendkívüli módon megkönnyíthetik a regenerálódást, kikapcsolódást, egészségmegőrzést, rehabilitációt és új teret nyitnak az otthoni szórakozásnak.

Általánosan elmondható, hogy egy telepített medence emeli az ingatlan árát, sőt egyes esetekben a kivitelezési költségei is csökkenhetnek (például házépítés közben olcsóbb ezt is megépíteni, így a medence előretervezésével sokat lehet spórolni). Ennek több oka is van. Elsődlegesen egy generál kivitelezésnél a vállalkozó kedvezőbb csomagárat tud kínálni az úszómedence és a ház egyidejű megépítése esetén. Továbbá az építkezéshez használt anyagok párhuzamosan felhasználhatóak a medence kivitelezésénél is.

Egy úszómedence, mely a ház, a kert része mindenképp nagy presztízs értékkel bír, mivel a családi, baráti, közösségi élmény fokozására rendkívül alkalmas. Az otthoni medence az egyik legjobb találkozási pont a család és a barátok számára!

Medencék sajátosságai, medence élményelemek

Speciális, úgynevezett ellenáramoltató berendezéssel felszerelve a megfelelő medenceforma úszó edzésre is kiválóan alkalmas. Ilyen esetekben érdemes minél egyszerűbb medenceformát választani. Javasoljuk a Kuba, Laguna vagy Tahiti fantázianevű műanyag medence testeket.

Cégünk ellenáramoltatók és nyakzuhanyok terén kiváló beszerzési forrásokkal rendelkezik, így az aktuális piaci áraknál jelentősen olcsóbban kínálja az eszközöket. Kérje aktuális ajánlatunkat szakértőinktől!

Ha a ház szolár panellel van kiépítve, a nyáron fellépő hőtermelés nem vész kárba. Puffer tartályként a házból történő hőelvezetés és a medence fűtése egyidejűleg megoldott.

Fontos! A medence víztározóként is funkcionál, mellyel tűz esetén segíti a tűzoltók munkáját, különösen ott, ahol nincs, vagy nagyon messze van tűzcsap.

Kiknek és miért ajánljuk medencéinket

Játékra, sportolásra, szórakozásra, rekreációra és rehabilitációra egyaránt alkalmasak az általunk gyártott medencék. Gyakorlatilag mindenkinek ajánljuk, aki az otthon tartózkodás előnyeitmaximális mértékben kívánja kihasználni! A házi medencék felügyelt környezete, kontrollált állapota teljes körű biztonságot nyújt gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt.

Hasznos tippek a medence, úszómedence tervezésnél

A medence telepítése előtt a méretezés a legfontosabb feladat. Ehhez elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a mélység és a benne lévő víz magasságának összefüggésével.

Tehát, fontos szempont, hogy egy túlfolyós (szkimmeres, felszínfölözős) rendszer esetében 150 cm mély medencében a vízmagasság 140 cm, míg egy 120 cm mély medencében 110 cm-es vízoszlop magassággal lehet számolni.

A feszített víztükrű úszómedencék esetében a teljes medence mélység kihasznált, mivel a víz átbukik a felső peremen, így feszített víztükrű rendszer esetben a vízoszlop magassága fix.

Család és a medence avagy "a kert nappalija"

Egy medence a háznál mindig oda vonzza a rokonokat, barátokat, ismerősöket, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a gyermekekre és a tervezésnél őket sem szabad kihagyni a számításból!

Olyan családokban, ahol kis gyerekek is fogják használni a medencét, nem tartjuk célszerűnek az 1,20 méternél nagyobb mélységet. Ez ugyanis még biztonságosan élvezhető ennek a korosztálynak is.

FIGYELEM: SOHA NE ENGEDJEN GYERMEKET FELÜGYELET NÉLKÜL A MEDENCÉBEN, VAGY KÖZVETLEN KÖRNYEZETÉBEN TARTÓZKODNI FELNŐTT FELÜGYELETE NÉLKÜL!

Gyermekek esetén érdemes pancsolót beépíteni a medence testbe, mely az első lépcsőfok után, 60 cm mély. Itt felügyelet mellett kényelmesen megszokhatja a csemete a vizet és elsajátíthatja az úszás alapjait. A későbbiekben pedig kamatoztathatja a pancsolóban megszerzett tudását a fent ajánlott mélységű részben.

Mindenféleképpen javasolt a medencéhez a biztonságos ki- és bejutás érdekében létrát és/vagy lépcsőt biztosítani, beépíteni. A kettő között a különbség az esztétika mellett a kényelem terén is megjelenik. Egy beépített lépcsőn lehet ücsörögni és idősebbeknek vagy mozgáskorlátozottaknak kifejezetten egyszerűbb és biztonságosabb használni, mint egy medence létrát.

Ámbár a létra kevesebb helyett vesz el a víztérből, így a kimondottan úszásra készített medencék esetében előszeretettel alkalmazzák.

A biztonságos közlekedés és az élményfokozás érdekében plusz lehetőség lehet egy beúszó rámpa kialakítása is. Ebben az esetben a beépítési feltételekről mindenképp konzultálni kell szakemberrel!

Miért polipropilén?

A telepített medencéket alapanyaguk szerint 3 fő csoportba soroljuk: beton medencék, fóliás medencék és műanyag medencék.

Az első kettővel szemben az általunk gyártott medencéknek nagy előnye, hogy egyszeri beruházás után, nincs szükség éves újra festésre minden szezon előtt, nem kell burkolatot, fugát, csempét, szerkezetet javítani, remek a víztartó képessége, tartós és nem utolsósorban strapabíró (nem lehet kiszúrni, kivágni…). Megbízható, kis fenntartási költségű, egyszerűen fenntartható, anyagszerkezetét és gépészetét tekintve gondozás mentes.

Az UV állóságára alapozva az anyagszerkezet 60 évre van hitelesítve. Esztétikai élettartama a kültéri, telepített, polipropilén medencének körülbelül 15 év. Ennyi idő után a vízkő, vegyszer és egyéb lerakódások miatt átcsiszolásra van szükség, valamint a nap sugárzás miatt egy esztétikai festésre is, speciális festékkel. A polipropilén anyaggal az utólagos munkálatok – repedés, törés, utólagos beépítés (pad vagy lépcső) – is viszonylag egyszerűen végezhetőek, mivel hegeszthető. Itt fontos megemlíteni, hogy az új és a korábbi anyag között esetleg színkülönbség lehet!

Kültéri vagy beltéri medence?

Ez rendszerint igényfüggő és ez kerül elsőként megválaszolásra, amikor a medenceépítés felmerül. E mellett természetesen lehetőségek kérdése is.

A kültéri medence előnye, hogy a szórakozás mellett a kert dísze, meghatározó, szerves része. A friss levegő és a napfény mesterségesen nem állíthatóak elő.

Ezek a medencék házépítés közben vagy utána szinte bármikor kivitelezhetőek.

A beltéri medence egyszeri beruházása mindenképpen drágább a speciális eszközök beépítése miatt (például párátlanító rendszer). Ami viszont nagy előnye, hogy nincs szezonalitáshoz kötve, egész évben használható. Sajátossága, hogy egy házba utólag nagyon nehéz és költséges a megépítése, vannak esetek, amikor lehetetlen is. Újonnan építve ajánljuk beépítését.

Normál vagy feszített víztükör?

A normál víztükör túlfolyós rendszerrel van kiépítve, ezért ez körülbelül 10-15 cm veszteség a mélységből. A beépített skimmer miatt alacsonyabb a vízszint.

Ez a megoldás olcsóbb. A hazai éghajlathoz és időjárási viszonyokhoz jobban illeszkedik. A lombhullatók levele a skimmerben össze tud gyűlni.

A feszített víztükör ezzel szemben maximális kihasználtságot biztosít, viszont a rácson nem fér be minden méretű uszadék, így azok minden esetben személyes takarítást igényelnek.

Szín, színtartósság

A túl sötét tónus nem ajánlott, mert a vízkő halvány, világosszürke rétege sokkal hamarabb és intenzívebben látszik a medence oldalfalán. Mind kültéri, mind beltéri medencéhez világos színek alkalmazása javasolt, vízlágyító rendszeres használatával, azonban a sötét árnyalatok is hosszabbtávon maradnak tiszták.

Kényelmi és esztétikai kiegészítők

Ezek az elemek nem működési feltételei a medencének. A kiegészítők emelik a kényelmet, fokozzák az élményt és növelik a használati értéket.

További, részletes információért kattintson a képre. Itt olvashat többek között az ellenáramoltatóról, a nyakzuhanyról, a buzgárról vagy a világításról…

Standard medence térformák

Az egyes alakzatokról a képre kattintva kaphat több információt.

Saját tervezésű medencék

A telepített medenceformájának az Ön fantáziája mellett az anyagszerkezet és a kivitelezhetőség szabhat csak határt! Ezeket figyelembe véve bárki megtervezheti a saját medencéjét, amit mi felár nélkül legyártunk. Minden ilyen speciális esetben azonban szakmai tervezésre van szükség. Valamint létezik néhány dolog, amiket jó szem előtt tartani!

A kiinduló forma minden, általunk gyártott medence esetében téglalap. A végsőforma ezt az adott téglalapot csökkentve készül el. Példaként egy Azur típust mutatunk be, mely jól prezentálja az alap téglalap és a kialakított medenceforma kapcsolatát, ahol a berajzolt két tengely vonal köti össze a medence legtávolabbi pontjait.

Tippek térforma választáshoz:

Arányait tekintve nem minden medenceforma nyújt azonos vizuális élményt és vannak olyan típusok, melyeknek kivitelezése kisebb méret esetén drágább lehet.
A környezeti harmonizáció fokozhatja a medence használat élményét. Éles vonalakhoz, szögletes házhoz, kerthez egy szögletes medence jobban mutathat és fordítva.

Szettek

Az általunk összeállított szettekben csomagár érvényesül, így sokkal olcsóbb, mintha az egyes elemeket külön-külön kellene beszerezni és minden egy helyen van. A részek egymáshoz illenek, egységet alkotnak, technikailag megfelelően felszereltek. A szetteket 15 év szakmai tapasztalat alapján állítottuk össze. Az összeállítás főbb szempontjai a költséghatékonyság és a kivitelezhetőség.