Megrendelés
Érdeklődés

HUNGAROPOOL KFT | 2030 ÉRD, BALATONI ÚT 81. | Tel.: +36 20 232 5400, +36 70 429 8844, +36 20 232 5400 | BOSS@HUNGAROPOOL.HU 

Slide thumbnail

Kivitelezési javaslat az esztétikus megjelenés és a szakszerű telepítés érdekében.

Jelen leírás segítségül és útmutatóként szolgál a polipropilén medencék telepítéséhez, azonban egyes medencék esetében - az adott telepítési viszonyok függvényében - a telepítés menete eltérhet az általánostól. Ilyen esetekben, a munkálatok megkezdése előtt kérjen helyszíni egyeztetést, mert a javaslat alapján végzett, de nem általunk kivitelezett munkálatokért és az azokból származó károkért sem felelősséget, sem garanciát nem vállalunk.

Felhívjuk a tisztelt kivitelező figyelmét az általunk javasolt telepítési sorrend betartására a biztos siker érdekében.

1.) Medence tájolása
Az állóvizek mozgását mindenkor befolyásolja az uralkodó szélirány. A túlfolyót, illetve a beakasztható oszlopszűrőt az uralkodó széliránnyal szemben kell elhelyezni. (Az uralkodó szélirány országunkban általában É-ÉNY.)

Telepítési rajz

Ezen elv figyelembevételével a medencéket hossz- vagy keresztirányú északi tájolással telepíthetjük.
A jobb vízáramlás érdekében elsősorban a hosszirányú tájolást javasoljuk.

2.) Medence végleges fekvésének és peremszintjének meghatározása

telepites 1

3.) Munkagödör elkészítése előre gyártott medence esetében

A medence kerületénél a munkagödör oldalanként minimum 30-30 cm-rel, illetve helyszíni gyártásnál 50-50 cm-rel legyen nagyobb. A munkagödör mélységének meghatározásánál mindenkor figyelembe kell venni a helyi adottságokat, és a végleges burkolati szinteket. (A nulla szint a térburkolat felső szintje.) Felhívjuk a kivitelező figyelmét, hogy a különböző térburkolati lehetőségek miatt mindenkor figyelembe kell venni az adott medence kihajló peremének magasságát (5 cm).

Lehetőségek:

  • Térburkolat a medenceperem alá, pl.: nagy alakú térburkoló lapok esetén.
  • Térburkolat a medenceperem felső vonalával egy szintbe. Például kis formátumú térburkoló kövek alkalmazásánál (pl.: viacolor).
  • Szegélykő: bármilyen típusú térburkolat alkalmazása esetén a medence felső peremével egy szintbe kell burkolni (lásd: a fenti ábrát). A szegélykövet a térburkolatra és a vele egy szintben lévő medenceszegélyre kell fel ragasztani flexibilis kültéri ragasztóval (pl.: Mapei Flex).

FONTOS: Talajvizes területre a medence alapvetően nem telepíthető, illetve talajmechanikai vizsgálatok után, kizárólag a szakvéleményekben előírt módon történhet az építés. A munkagödörnek a medence mélységi méreténél normál esetben min. 30, max. 35 cm-rel kell mélyebben lennie. Ezekben az esetekben a tömörített vízelvezető (sóder, kavicságy) réteg 15 cm; a teherhordó betonaljzat: 15 cm vastagságú monolit (C10-24/FN); a szerkezetben elhelyezett vasalat minimum 8 mm átmérőjű, 15x15 cm-es osztású térháló. A vasbetonszerkezet faltól falig készül.

A teherhordó beton szintezése slag-vízmértékkel vagy lézeres szintezővel történhet.
Nem elegendő hagyományos vízmérték használata!
A nem megfelelő szintezés eredményezhet:

  • hullámos felületet: hullámos aljzatú medencét;
  • lejtős felületű betont: ferde medencét;
  • nem megfelelő anyagminőséget: törést, repedést, süllyedést.

Padlóösszefolyó alkalmazásánál az összefolyót a teherhordó betonba kell építeni, oly módon, hogy az edény felső pereme egy síkba kerüljön a készülő beton felső síkjával.
A padlóösszefolyó elhelyezésének lehetőségei:

  • hosszanti keringtetés esetén: a hosszanti tengely mentén, a felszínfölözőhöz közelebb eső harmadoló pontban kell elhelyezni;
  • keresztirányú keringtetés esetén: a hosszanti és kereszt-tengely metszéspontjában (a medence közepén) kell elhelyezni. (lásd feljebb).

Ügyelni kell a betonkészítés általános szabályaira (locsolás, kötési idő, ...)!
A felszínfölöző (skimmer) közvetlenül a perem alá kerül.

telepites 2

Felhívjuk kedves vásárlóink figyelmét, hogy közös kivitelezés esetén a térbeton elkészülése után helyszíni szemlét javasolunk.

A medence telepítése: A beton és a medencefenék közé l cm vastag polifoamot ajánlottelhelyezni (az aljzat-kiegyenlítés miatt). A leterített szigetelőre kell helyezni a medencét, ügyelve a mechanikai sérülések elkerülésére.

A medencefenék alatti aljzatnak szennyeződésmentesnek kell lenni!

Hőszigetelés: az aljzatbetonban 5 cm zártcellás, lépésálló austrotherm anyag használata javasolt.

4.) Gépészeti akna, gépészeti szerelés

Gépészeti elemekkel, szerelvényekkel telepített medencék esetében, oldalfeltöltés előtt a kiegészítő szereléseket végre kell hajtani. Így a medence szerelvényezve kerül a munkagödörbe. Ezután az elemeket csővezetékkel kell összekötni, a csöveket pedig a vízgépészeti aknához kell vezetni (túlfolyó, befúvó, padlóösszefolyó, világítás). A medencevíz fűtése, illetve temperálása esetén a be- és elvezető csöveket is hőszigetelni kell (polifoam csőhéjazás).

telepites 3

A gépészeti akna javasolt alapmérete 150cm×150cm. A gépészeti akna padlószintjét a medencefenék szintje alá 20-30 cm-rel kell szintezni, hogy a padlóösszefolyó csöve belejthessen az aknába. A csőrendszer ürítésekor az aknába jutó víz elvezetéséhez sima vagy beton zsompot javasolt kiképezni.

A gépészeti szerelést célszerű szakemberrel végeztetni! A nem általunk végzett munkákért garanciális kötelezettséget nem vállalunk, az esetleges garanciaigény csak anyaghibákra vonatkozik.

A gépészeti szerelést követően 20 cm vizet kell tölteni a medencébe. A víz súlya rögzíti és kisimítja a medence fenéklemezét.
A megfelelő ellenőrzések után kezdődhet a visszatöltés.

Hőre lágyuló, műanyag medencék esetében alapszabály, hogy az esetleges oldalfal egyenetlenségek elkerülése érdekében, a feltöltést kizárólag a kora reggeli órákban 15-20C fokig szabad végezni.

A feltöltés menete: Kezdő lépésként a medencébe 20 cm vizet kell tölteni, ezt követően az előkészített és bekevert albaprotelittel szintén a 20 cm-es magasságig, körkörösen kell feltölteni a munkagödröt. A medencébe történő vízfeltöltést és a munkagödörbe történő albaprotelites feltöltést 20 cm-enként, párhuzamosan kell végezni, folyamatos tömörítés mellett a járószint fogadó méretéig. (Az albaprotelit javasolt magassága a medence peremmagassága – 20 cm.) A feltöltés során feltétlenül ügyelni kell a külső, belső nyomás megfelelő fenntartására.

Alaphibák
A medencébe túl sok víz lett töltve: hordósodás, esetleges sérülések.

A medencébe kevés víz lett töltve és a visszatöltés túl magas: horpadás, hullámosodás.

A hullámosodás előfordulhat még a túlzott melegben történő feltöltés esetén is, ezért fontos a megfelelő időjárási viszonyok megválasztása.

Megfelelő hőmérsékleten és a külső belső nyomás figyelembe vételével történő feltöltés esetén hibátlan esztétikai kivitel valósítható meg.

Többéves tapasztalataink alapján a garanciális problémák, és a megfelelő minőség érdekében visszatöltési anyagként kizárólag az általunk javasolt és forgalmazott albaprotelites visszatöltést javasoljuk.

Fontos: A nem általunk javasolt visszatöltő anyagok használata esetén, a medencére garanciát nem vállalunk.

Típushibák
Talajvisszatöltés esetén eróziós mozgás, leürítés során hullámosodás, repedés stb. lehetséges.

Ezzel a medence telepítését befejezettnek tekintjük.
A továbbiakban tetszőleges térburkolati és kertészeti munkák végezhetők.

Ettől eltérő telepítési módoknál kérjük forgalmazójától kérjen szaktanácsot!

5.) Üzembe helyezés

A gépészeti berendezések beüzemelésével kapcsolatban Kezelési Útmutatóval, és a szükséges, valamint javasolt vegyszer-adagolási tanácsokkal állunk rendelkezésére.

A telepítést ajánlott szakemberrel végeztetni. A nem általunk végzett munkákért garanciális kötelezettséget nem vállalunk, az esetleges garanciaigény csak anyaghibákra vonatkozik.

Reméljük, hogy közös munkánk eredménye hosszú évekig gondtalan, kellemes pihenést és szórakozást nyújt Önnek!

Akciók, kedvezmények

Bruttó 1 millió forint feletti megrendelés esetén római lépcsőt adunk ajándékba 120.000 Ft értékben!

 

NE MARADJON LE
április 28. ÉJFÉLIG TARTÓ AKCIÓINKRÓL!

Medence formák

Medenceforma Méretezés: Fontos! A kiinduló forma minden általunk gyártott medence esetében téglalap. A végső forma ezt az adott téglalapot csökkentve készül el. Példaként egy Azur típust mutatunk...

Galéria, tippek

medence 27
medence 26
medence 25
medence 24
medence 23
medence 22
medence 21
medence 20
medence 19

Összes kép