Megrendelés
Érdeklődés

HUNGAROPOOL KFT | 2030 ÉRD, BALATONI ÚT 81/A. | Tel.: +36 20 232 5355, +36 20 232 5400 | BOSS@HUNGAROPOOL.HU

Slide thumbnail

Kivitelezési javaslat az esztétikus megjelenés és a szakszerű telepítés érdekében.

Jelen leírás segítségül és útmutatóként szolgál a polipropilén medencék telepítéséhez, azonban egyes medencék esetében - az adott telepítési viszonyok függvényében - a telepítés menete eltérhet az általánostól. Ilyen esetekben, a munkálatok megkezdése előtt kérjen helyszíni egyeztetést, mert a javaslat alapján végzett, de nem általunk kivitelezett munkálatokért és az azokból származó károkért sem felelősséget, sem garanciát nem vállalunk.

Felhívjuk a tisztelt kivitelező figyelmét az általunk javasolt telepítési sorrend betartására a biztos siker érdekében.

1.) Medence tájolása
Az állóvizek mozgását mindenkor befolyásolja az uralkodó szélirány. A túlfolyót, illetve a beakasztható oszlopszűrőt az uralkodó széliránnyal szemben kell elhelyezni. (Az uralkodó szélirány országunkban általában É-ÉNY.)

Telepítési rajz

Ezen elv figyelembevételével a medencéket hossz- vagy keresztirányú északi tájolással telepíthetjük.
A jobb vízáramlás érdekében elsősorban a hosszirányú tájolást javasoljuk.

2.) Medence végleges fekvésének és peremszintjének meghatározása

telepites 1

3.) Munkagödör elkészítése előre gyártott medence esetében

A medence kerületénél a munkagödör oldalanként minimum 30-30 cm-rel, illetve helyszíni gyártásnál 50-50 cm-rel legyen nagyobb. A munkagödör mélységének meghatározásánál mindenkor figyelembe kell venni a helyi adottságokat, és a végleges burkolati szinteket. (A nulla szint a térburkolat felső szintje.) Felhívjuk a kivitelező figyelmét, hogy a különböző térburkolati lehetőségek miatt mindenkor figyelembe kell venni az adott medence kihajló peremének magasságát (5 cm).

Lehetőségek:

  • Térburkolat a medenceperem alá, pl.: nagy alakú térburkoló lapok esetén.
  • Térburkolat a medenceperem felső vonalával egy szintbe. Például kis formátumú térburkoló kövek alkalmazásánál (pl.: viacolor).
  • Szegélykő: bármilyen típusú térburkolat alkalmazása esetén a medence felső peremével egy szintbe kell burkolni (lásd: a fenti ábrát). A szegélykövet a térburkolatra és a vele egy szintben lévő medenceszegélyre kell fel ragasztani flexibilis kültéri ragasztóval (pl.: Mapei Flex).

FONTOS: Talajvizes területre a medence alapvetően nem telepíthető, illetve talajmechanikai vizsgálatok után, kizárólag a szakvéleményekben előírt módon történhet az építés. A munkagödörnek a medence mélységi méreténél normál esetben min. 30, max. 35 cm-rel kell mélyebben lennie. Ezekben az esetekben a tömörített vízelvezető (sóder, kavicságy) réteg 15 cm; a teherhordó betonaljzat: 15 cm vastagságú monolit (C10-24/FN); a szerkezetben elhelyezett vasalat minimum 8 mm átmérőjű, 15x15 cm-es osztású térháló. A vasbetonszerkezet faltól falig készül.

A teherhordó beton szintezése slag-vízmértékkel vagy lézeres szintezővel történhet.
Nem elegendő hagyományos vízmérték használata!
A nem megfelelő szintezés eredményezhet:

  • hullámos felületet: hullámos aljzatú medencét;
  • lejtős felületű betont: ferde medencét;
  • nem megfelelő anyagminőséget: törést, repedést, süllyedést.

Padlóösszefolyó alkalmazásánál az összefolyót a teherhordó betonba kell építeni, oly módon, hogy az edény felső pereme egy síkba kerüljön a készülő beton felső síkjával.
A padlóösszefolyó elhelyezésének lehetőségei:

  • hosszanti keringtetés esetén: a hosszanti tengely mentén, a felszínfölözőhöz közelebb eső harmadoló pontban kell elhelyezni;
  • keresztirányú keringtetés esetén: a hosszanti és kereszt-tengely metszéspontjában (a medence közepén) kell elhelyezni. (lásd feljebb).

Ügyelni kell a betonkészítés általános szabályaira (locsolás, kötési idő, ...)!
A felszínfölöző (skimmer) közvetlenül a perem alá kerül.

telepites 2

Felhívjuk kedves vásárlóink figyelmét, hogy közös kivitelezés esetén a térbeton elkészülése után helyszíni szemlét javasolunk.

A medence telepítése: A beton és a medencefenék közé l cm vastag polifoamot ajánlottelhelyezni (az aljzat-kiegyenlítés miatt). A leterített szigetelőre kell helyezni a medencét, ügyelve a mechanikai sérülések elkerülésére.

A medencefenék alatti aljzatnak szennyeződésmentesnek kell lenni!

Hőszigetelés: az aljzatbetonban 5 cm zártcellás, lépésálló austrotherm anyag használata javasolt.

4.) Gépészeti akna, gépészeti szerelés

Gépészeti elemekkel, szerelvényekkel telepített medencék esetében, oldalfeltöltés előtt a kiegészítő szereléseket végre kell hajtani. Így a medence szerelvényezve kerül a munkagödörbe. Ezután az elemeket csővezetékkel kell összekötni, a csöveket pedig a vízgépészeti aknához kell vezetni (túlfolyó, befúvó, padlóösszefolyó, világítás). A medencevíz fűtése, illetve temperálása esetén a be- és elvezető csöveket is hőszigetelni kell (polifoam csőhéjazás).

telepites 3

A gépészeti akna javasolt alapmérete 150cm×150cm. A gépészeti akna padlószintjét a medencefenék szintje alá 20-30 cm-rel kell szintezni, hogy a padlóösszefolyó csöve belejthessen az aknába. A csőrendszer ürítésekor az aknába jutó víz elvezetéséhez sima vagy beton zsompot javasolt kiképezni.

A gépészeti szerelést célszerű szakemberrel végeztetni! A nem általunk végzett munkákért garanciális kötelezettséget nem vállalunk, az esetleges garanciaigény csak anyaghibákra vonatkozik.

A gépészeti szerelést követően 20 cm vizet kell tölteni a medencébe. A víz súlya rögzíti és kisimítja a medence fenéklemezét.
A megfelelő ellenőrzések után kezdődhet a visszatöltés.

Hőre lágyuló, műanyag medencék esetében alapszabály, hogy az esetleges oldalfal egyenetlenségek elkerülése érdekében, a feltöltést kizárólag a kora reggeli órákban 15-20C fokig szabad végezni.

A feltöltés menete: Kezdő lépésként a medencébe 20 cm vizet kell tölteni, ezt követően az előkészített és bekevert albaprotelittel szintén a 20 cm-es magasságig, körkörösen kell feltölteni a munkagödröt. A medencébe történő vízfeltöltést és a munkagödörbe történő albaprotelites feltöltést 20 cm-enként, párhuzamosan kell végezni, folyamatos tömörítés mellett a járószint fogadó méretéig. (Az albaprotelit javasolt magassága a medence peremmagassága – 20 cm.) A feltöltés során feltétlenül ügyelni kell a külső, belső nyomás megfelelő fenntartására.

Alaphibák
A medencébe túl sok víz lett töltve: hordósodás, esetleges sérülések.

A medencébe kevés víz lett töltve és a visszatöltés túl magas: horpadás, hullámosodás.

A hullámosodás előfordulhat még a túlzott melegben történő feltöltés esetén is, ezért fontos a megfelelő időjárási viszonyok megválasztása.

Megfelelő hőmérsékleten és a külső belső nyomás figyelembe vételével történő feltöltés esetén hibátlan esztétikai kivitel valósítható meg.

Többéves tapasztalataink alapján a garanciális problémák, és a megfelelő minőség érdekében visszatöltési anyagként kizárólag az általunk javasolt és forgalmazott albaprotelites visszatöltést javasoljuk.

Fontos: A nem általunk javasolt visszatöltő anyagok használata esetén, a medencére garanciát nem vállalunk.

Típushibák
Talajvisszatöltés esetén eróziós mozgás, leürítés során hullámosodás, repedés stb. lehetséges.

Ezzel a medence telepítését befejezettnek tekintjük.
A továbbiakban tetszőleges térburkolati és kertészeti munkák végezhetők.

Ettől eltérő telepítési módoknál kérjük forgalmazójától kérjen szaktanácsot!

5.) Üzembe helyezés

A gépészeti berendezések beüzemelésével kapcsolatban Kezelési Útmutatóval, és a szükséges, valamint javasolt vegyszer-adagolási tanácsokkal állunk rendelkezésére.

A telepítést ajánlott szakemberrel végeztetni. A nem általunk végzett munkákért garanciális kötelezettséget nem vállalunk, az esetleges garanciaigény csak anyaghibákra vonatkozik.

Reméljük, hogy közös munkánk eredménye hosszú évekig gondtalan, kellemes pihenést és szórakozást nyújt Önnek!